Світовий лідер в галузі енергетичного машинобудування ПАТ «Турбоатом» про нові розробки та досягнення

ХVІ Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє». Панель Асоціація "Український ядерний форум" «Промисловість для атомної галузі: вироблено в Україні».

Панель відкрила презентація визнаного світового лідера в галузі енергетичного машинобудування харківського «Турбоатома» присвячена підсумкам впровадження та новим розробкам підприємства, спрямованим на підвищення ефективності та надійності обладнання турбоустановок АЕС України.
Заступник начальника конструкторського відділу Спеціального конструкторського бюро АО "Турбоатом" Ігор Пальков зокрема відзначив досягнення підприємства у впровадженні на українських АЕС конденсаторів нового покоління блочно-модульного виконання для турбоустановок потужністю 1000 МВт. Нове обладнання, виготовлене «Турбоатомом», кардинально відрізняється матеріалом трубного апарата: замість мідно-нікелевого сплаву використано нержавіючу сталь з терміном експлуатації не менш ніж 40 років. Заміна матеріалу трубної частини конденсатора не лише підвищує корозійну стійкість теплообмінного апарата, а й запобігає потраплянню міді в теплоносій другого контуру, підвищуючи надійність роботи парогенераторів. Конструкція нових конденсаторів значно спрощує процес монтажу цього обладнання на АЕС.
За результатами експлуатації конденсаторів на Южно-Українській та Запорізькій АЕС вже можна впевнено казати, що нова розробка «Турбоатому» перевершує закордонні аналоги за техніко-економічними показниками. Фактичний приріст електричної потужності генератора з новими конденсаторами становить від 10 до 15 МВт. Сумарний економічний ефект від впровадження конденсаторів нового покоління оцінюють у 2,6 мільярда гривень. Завдяки зростанню ефективності турбоустановок на одному і тому самому реакторному обладнанні зафіксовано збільшення електричної потужності.
Нагадаємо, 5 листопада 2018 року відбулося засідання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. На засіданні шляхом голосування було прийнято рішення рекомендувати спільний проект АТ «Турбоатом» та НАЕК «Енергоатом» з розробки нового покоління конденсаторів для українських АЕС на присудження Державної премії в галузі науки і техніки 2018 року.

Читай також

Архів